Utrecht 22-23/10/2016 – 2 days

Doordat we twee tickets wonnen voor Bikemotion Benelux – een fietsbeurs in Utrecht met al de nieuwste modellen – besloten mijn broer en ik om een kleine citytrip te koppelen aan ons beursberzoek.

Utrecht is met zijn 345.000 inwoners de vierde grootste stad van Nederland. Dankzij zijn centrale ligging in Nederland, op een knooppunt van wegen, spoorwegen en rivieren, en hun drie universiteiten, groeide Utrecht uit het hardst groeiend economisch centrum van Nederland. Utrecht heeft een lange geschiedenis en een prachtig historisch centrum waarvan het meeste ook bewaard gebleven is. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk de 112 meter hoge Dom van Utrecht, waaraan de stad ook zijn bijnaam Domstad ontleent. In 1808 was Utrecht trouwens heel even de hoofdstad van Koninkrijk Holland, reden te meer om er even een bezoekje aan te brengen!

Gezien alles wat last minute geregeld werd en het budget beperkt was, hadden we niet veel keuze qua hotel. Uiteindelijk boekten we een tweepersoonskamer in het Bastion Hotel, dat iets buiten het centrum gelegen was. Na een vlotte check-in kregen we toegang tot onze kamer, waar alles voorzien was. De kamer was niet zo groot, maar je kan moeilijk anders verwachten voor nog geen €60. De gratis parking maakt ook veel goed, want hoewel we er maar één nacht verbleven mochten we de wagen er het ganse weekend laten staan.

Omdat het hotel toch even buiten het stadscentrum gelegen was, besloten we de tramhalte naast het hotel te gebruiken om ter plaatse te geraken, wat sowieso goedkoper is dan wanneer je de wagen ergens moet parkeren. Na een kleine 10 minuten op de tram konden we vlakbij het station afstappen en de stad beginnen ontdekken.

De beste manier om Utrecht te ontdekken is door gewoon rond te wandelen. Verlaat de grote (winkel)straten en ga op ontdekkingstocht, want je zal er heel wat mooie plaatsen kunnen ontdekken. Dankzij de historische gebouwen en de talloze rivieren die door het stadscentrum lopen krijg je zelfs het gevoel dat je in een soort van mini-Amsterdam bent.

Na heel wat rondgewandeld te hebben, besloten we op zoek te gaan naar iets om te eten. De keuze is zeer breed, zeker wanneer je nabij de Oudegracht op zoek gaat. Als je net naast het water afdaalt, kan je daar heel wat restaurants terugvinden die onder de straat liggen. Eentje daarvan is De Muntkelder, waar je talloze verschillende pannenkoeken kan bestellen. Probeer zeker eens iets nieuws, want je zal bijna altijd positief verrast worden!

Met een gevulde maag gingen we verder op onze ontdekkingstocht in Utrecht. Ondertussen was de nacht gevallen, het perfecte moment dus om het Lumen traject (Trajectum Lumen) te volgen, een lichtkunstroute die elke avond (gratis) te bewonderen is van zonsondergang tot middernacht en vlakbij De Muntkelder start. Je kan hiervoor een app of de routekaart downloaden via https://www.trajectumlumen.nl/nl/routekaart. Geloof ons, dit is een echte aanrader!